vineri, 24 septembrie 2010

Hai s-o facem, Romania!


Efervescenta mare in grupurile de ecologie. Agitatie teribila, planuri, echipe peste echipe, coordonatori, planuri, sms-uri, email-uri, mass-uri, o nebunie. Crema cetatenilor responsabili e in fibrilatie. Ne organizam, epuizam stocuri de saci menajeri si farmaciile vand manusi si mascutze ca in vremurile bune ale gripelor aviatoare. "Let's do it, Romania" e pe noi, proiect de pionerat pe plaiurile noastre. O prima initiativa nationala de a curatza gunoiul romanesc. Vorbim chiar de acel gunoi care se tot aduna de cand neamu' romanesc si de care nu putem scapa decat daca o facem o data, bine si neaparat impreuna. Avem si program: Sambata, de la 8.00 la 15.00, bagam tare cu avant patriotic toti deodata si gatam.
Intre timp nea' Ghitza, vecinul de la 2, bland si respectabil taraie dupa el doua plase burdusite de caserole cu mici, pita, cartofi si ceva bere. Atent isi verifica casetele si inchide portbagajul Loganului plin ochi cu toate cele trebuincioase unui picnic cu copchii si cumetrii. Pe parbriz gaseste un fluturas: "Let's do it Romania! Alatura-te echipei noastre! Suna la 074...... pentru o Romanie mai curata.". Ce-o fi asta...? in gandul lui...bine ca nu-i vreo amenda... ...nici nu stie in ce limba este cuvantul ala strain si presupune resemnat ca iar e vreo gaselnitza plina de diletantism a promovarii plaiului autohton. Apai, faca ce-o vrea... oricum, e plina tzara de nebuni... no las... bine ca nu ploua ca iar nu se facea jaru' cum trebe.
Dar ecologistii nostrii, voluntarii ONG-urile de toate culorile se desfasoara, stiind ca in acel moment colegii din toata tara se ocupa de obiectivele atent alese pe internet. Sefii de echipa raporteaza prin SMS situatia si harta electronica se actualizeaza si devine tot mai verde. Suntem toti... toata Romania e la treaba, sau aproape. Am uitat de nea' Ghitza, mare fan de gratare, de Felicia, domnisoara monderna si eleganta, fata de oras si club care nici ea nu auzise nimic si ce sa mai vorbim de George, meserias tare bun la rigips ce afirma tare ca face treaba si singur ajutat uneori de un baiat muncitor care nici nu bea. Mai spune ca oamenii seriosi nu se tin de prostii si cand au ceva de spus o spun romaneste daca daca tot fac ceva in Romania. Doamna Pop de la 3 cu vasta experienta in curatenie casnica clatina din cap spunand ca degeaba facem curat daca nu mentinem si ca o data e prea putin indiferent cat de grozav o faci. Cad pe ganduri... O facem dar pana la urma ce anume? Care nu stie engleza pica la socoteala, la fel si cei care nu stau pe net si mai ales uitam ca a face cateva ore pe gunoierul curajos nu educa pe nimeni ci eventual convingem lumea ca totusi are cine sa curetze in final... Nu pot sa nu mi-o imaginez pe tanti Pop clatinand din cap: bine bine, de facut faceti voi, dar cine pastreaza mai copii?

Un comentariu:

  1. Din pacate nu esti singurul cu atitudinea asta. E ceva mai mult decat a face pe gunoierul timp de o zi. Poate ca unii dintre cei implicati vor sa vada si cred intr-o mica (si ce daca e mica?) schimbare de mentalitate. Din pacate marea parte a oamenilor care chiar ar putea ajuta cumva (nu neaparat in a face be gunoierii) e prea comoda si prea carcotasa ca sa considere necesar sa miste un deget. Da, ai dreptate, asa suntem noi romanii din pacate. Chiar atunci cand cineva se ridica si are cateva intentii bune, noi il aratam cu degetul si ne dam cu parerea. Si atat. Asta e drama noastra si se pare ca ne complacem.

    RăspundețiȘtergere